GRATIS UW SUDOKU ONLINE OPLOSSEN!

GRATIS UW SUDOKU ONLINE OPLOSSEN!

Verschillende Sudoku varianten

Naast de negen bij negen met hokjes van drie bij drie, zijn er een meer soorten sudoku’s. Zo heb je de vier bij vier met hokjes van twee bij twee puzzel, deze komt neer op een erg kleine Sudoku. Naast kleine Sudoku’s zijn er ook hele grote, een voorbeeld hiervan is de vijfentwintig bij vijfentwintig 'Sudoku the Great' die ook door Nikoli gemaakt is. Er zijn nog tal andere varianten. Hier zijn er drie beschreven.

De Nonomino Sudoku

Een Nonomino Suduko, ook wel de Jigsaw Sudoku genoemd, is een negen bij negen sudoku. Het apparte aan deze variant is dat er geen hokjes van drie bij drie zijn, maar onlogische hokjes die mooi in elkaar passen (net als bij een leg puzzel). Om het toch een beetje duidelijk te maken heeft elk hokje een andere kleur. Bij de Nonomino Sudoku geldt ook dat in elke horizontale lijn én in elke verticale kolom de cijfers 1 tot en met 9 één keer mogen voorkomen. Hieronder is een Nonomino Suduko te zien uit de Britse Sunday Telegraph.
nonomino sudokunonomino sudoku

De Hypersudoku

De Hypersudoku is één van de populairste varianten. Deze variant is wereldwijd te vinden in kranten, tijdschriften, etc. De Hypersudoku lijkt op een normale sudoku, het verschil is dat er vier extra drie bij drie hokjes zijn vermeld. In deze hokjes (zichtbaar door een andere achtergrond kleur) moeten ook de cijfers 1 tot en met 9 maar één keer voor komen. Bij de Hypersudoku moet je dus beter opletten dan bij een gewone Sudoku, omdat er een extra regel is. Het oplossen van deze Hypersudoku gaat verder hetzelfde als een gewone Sudoku. Hier onder is een Hypersudoku te zien uit The Age, een dagelijkse krant in Melbourne.
hypersudokuhypersudoku

De 'Groter Dan' Sudoku

Deze Sudoku variant ziet er erg ingewikkeld uit. Dit komt omdat er geen enkele cijfers gegeven zijn voor het oplossen van de puzzel. De puzzel is op te lossen door middel van de tekens '<' (kleiner dan) en '>' (groter dan) goed te bestuderen. Verder zijn de regels exact hetzelfde als bij de gewone Sudoku. Deze 'Grotere Dan' Sudoku is over het algemeen moeilijker op te lossen, dat komt ook omdat het er zo onoverzichtelijk uitziet. Hier onder is een 'Groter Dan' Sudoku te zien.
groter dan sudokugroter dan sudoku

© 2006-2012, SudokuOplosser.nl  |  SudokuOplosser.nl is een onderdeel van Pewtech.